Vi har spurgt de unge om offentlig transport

Hvad mener de unge om offentlig transport? Hvad prioriterer de, når de skal fra A til B, og hvad skal der til, for at de fortsat vil være kunder i den offentlige transport på Sjælland og øerne? Det besluttede DOT - Din Offentlige Transport at få et indblik i, og vi har fået lavet en antropologisk undersøgelse for at blive klogere på de unges holdning til offentlig transport.

De unge vil gerne den offentlige transport

Undersøgelsen viste, at de unge gerne vil lære at gebærde sig i den offentlige transport, fordi de føler, at det giver en frihed og selvstændighed at kunne komme rundt på egen hånd.

Det fremgik også, at de unge føler en vis usikkerhed i den offentlige transport. De vil gerne gøre det rigtigt og finde den bedste og billigste måde at komme fra a til b på. Men de er bange for at gøre det forkert – som at ikke have købt billet til den rigtige zone eller ikke at blive behandlet pænt af andre rejsende eller personale. De er også bekymret for at kunne finde stoppestedet, når de skal skifte eller ikke komme af det rigtige sted.

"Vi kan se, at de unge har behov for fuld kontrol. Både hvad angår at få købt den rigtige billet til den rigtige pris, og være sikre på at de har valgt den hurtigste og nemmeste rute for at nå sit mål.

De vil gerne lære at løse det selv, men modtager gerne tips og tricks til, hvordan de skal rejse med det offentlige."

- Rune Jon Jensen, Sekretariatschef i DOT - Din Offentlige Transport

Unge mennesker på Hovedbanegården

DOT har spurgt de unge

I august 2021 deltog 25 unge i alderen 16-19 år i en kvalitativ undersøgelse. Den skulle besvare spørgsmål som hvordan de unges transportvaner etableres, hvilke barrierer der forhindrer de unge i at benytte den offentlige transport, og ikke mindst hvilke potentialer de unge fremhæver, når det gælder at bruge den offentlige transport.

Rejsende på station

"Det er vigtigt for os at være i dialog med vores kunder, for hele tiden at forbedre oplevelsen i den offentlige transport, da de unge er en rigtig vigtig målgruppe for os.

Det betyder meget for os at vide, hvilke udfordringer de har, og hvad der skal til for at de fortsat vælger den offentlige transport.

Når vi kender de unge og deres behov bedre, har vi større mulighed for at tage dem i hånden og vise dem vej inden for de områder, hvor de synes, det er svært. Derfor er en undersøgelse som denne rigtig interessant."

- Rune Jon Jensen, Sekretariatschef i DOT - Din Offentlige transport

Hvad går de unge op i?

Undersøgelsen konkluderer ud fra samtaler og interviews med de unge, at deres behov kan inddeles i fire områder.

Tilgængelighed

Det skal være nemt at komme fra a til b, og de unge vil undgå spildtid og omveje. Det skal samtidig også være trygt at rejse med det offentlige. Det skal være oplyst, rent og med opsyn af personale. De sætter pris på den frihed, det giver selv at kunne transportere sig til og fra skole, arbejde, venner og fester.

Kontrol

Der er et ønske om at blive guidet, så man ikke laver fejl. De unge vil hverken risikere at havne det forkerte sted eller have den forkerte billet. De føler, at der er meget, de skal have styr på og lære for at kunne rejse med det offentlige uden problemer.

Pris

De unge går både op i, hvad det koster, og hvordan der skal betales. For eksempel stemmer det dårligt overens med de unges vaner at bruge rejsekort, som skal være tanket op i forvejen.

Komfort

De unge vil have en forudsigelig og ”un-eventful” transportoplevelse. Der skal være ingen ubehagelige overraskelser – hverken i form af trængsel, forsinkelser eller sure mennesker omkring dem.

Vil føle sig velkommen ombord

Nogle af de interviewede unge kom også ind på, hvor vigtigt det var for dem at blive set og godt behandlet af andre rejsende. At føle sig velkommen ombord af både personale – men ikke mindst medrejsende. Et smil og et venligt ord betyder meget for den, der er usikker og gør sig umage for at ikke træde ved siden af.

"Selv om de unge ikke er helt voksne endnu, oplever de sig ofte som om, at de er det og vil gerne blive imødekommet som ligeværdige med andre i den offentlige transport.

Vi lærte, at det var en vigtig del i at føle sig tryg og velkommen ombord."

- Rune Jon Jensen, Sekretariatschef i DOT - Din Offentlige Transport

Ung mand ved busstop

…og bruge tiden fornuftigt

Udover usikkerheden er en af de faktorer, der præger de unges indstilling til den offentlige transport, at kunne komme hurtigt og effektivt frem. Alt der bidrager til, at man kan sove lidt længere og stadig være sikker på at være i skole til tiden, er godt. Når man sidder i toget, metroen eller bussen skal tiden bruges fornuftigt, helst i selskab med venner. At få tiden til at gå med lektier – eller bare ”zoome ud” og få en velfortjent pause inden næste punkt på programmet er også noget de unge værdsætter højt.

"Med de indsigter vi har fået, er næste skridt, hvordan vi kan gøre det nemmere for de unge at lære at mestre rejsen med det offentlige. Måske er der behov for en særlig kommunikationsindsats til denne målgruppe, og måske kan vi på sigt udvikle yderligere tjenester og eller billettyper. De unge er fremtidens rejsende i den offentlige transport, og vi vil gøre det, vi kan, for at de skal føle sig velkomne ombord."

- Rune Jon Jensen, Sekretariatschef i DOT - Din Offentlige Transport