Sådan påvirkes priserne fra den 21. januar 2024
Enkeltbilletter
De nye priser betyder, at dig, der rejser på enkeltbilletter, får en lavere pris, hvis du rejser længere end fire zoner. Den gennemsnitlige prisnedsættelse for enkeltbilletter vil være på ca. 0,9 pct. Eksempelvis bliver en seks-zoners enkeltbillet seks kr. billigere, når prisen falder fra 54 kr. til 48 kr. Mens prisen for en længere rejse på enkeltbillet (herunder sms-billetter) på f.eks. 15 zoner falder med 12 kr. fra 116 kr. til 104kr.
Rejsekort
Dig, der bruger et almindeligt rejsekort til din rejse, får en gennemsnitlig prisstigning på 12,8 pct. Det betyder f.eks., at en to-zoners rejse på rejsekort procentvis stiger mest med 2,50kroner til 20,50 kr. – altså 13,9 procent. Mens en længere rejsekortrejse på f.eks. 12 zoner stiger med 2,50 kr. til 82 kr.
Pendlerkort
Dig, der rejser på pendlerkort på kortere rejser op til 15 zoner, får prisstigninger fra 1,2 til 13,8 pct. Her stiger et to-zoners pendlerkort med 60 kr. om måneden til 510 kr., og et otte-zoners pendlerkort fra eksempelvis Roskilde til København H stiger med 60 kr. til 1.410 kr. pr. måned. Til gengæld kan alle kunder med pendlerkort til længere end femten zoner se frem til, at priserne holdes i ro den 21. januar.
Pensionistkort
Dig, der rejser på pensionistkort, får en prisstigning på mellem 10,4 og 10,8 pct. Prisen for et tre-zoners kort med tre måneders gyldighed stiger således i alt 70 kr., svarende til 23,33 kr. om måneden. Mens et pensionistkort til 1 storzone stiger med 100kr. for tre måneder, svarende til 33,33 kr. pr. måned.
Tillæg til metro
Tillæg til metro stiger, da dette tillæg også skal korrigeres for inflation. Tillægget vil derfor stige til 1,75 kr. for en rejse på rejsekort, samt 70 kr. på et 30 dages pendlerkort og 60 kr. på et Pendler20-kort. For pensionistkort med tre måneders gyldighed stiger tillægget til 85 kr.
Hvem beslutter, hvad prisen skal være?
Det er Trafikstyrelsen, der hvert år fastsætter loftet for, hvor meget priserne i den offentlige transport i gennemsnit må stige. Det gør de ud fra et særligt indeks, der afspejler omkostningsudviklingen i sektoren. For næste år (2024) har trafikstyrelsen beregnet at loftet skal være 10,3 pct. Trafikselskaberne beslutter hvordan stigningen bliver fordelt ud over de forskellige billettyper, men skal sørge for at priserne ikke stiger mere end 10,3 pct. i gennemsnit.
Det skal være enkelt at købe en billet
I forbindelse med at priserne reguleres benytter trafikselskaberne muligheden for at gøre forskellen på en enkeltbillet og en billet købt med rejsekort mindre. Det skal bidrage til at gøre det nemmere at være kunde i den offentlige transport.
I dag er den gennemsnitlige prisforskel mellem enkeltbilletter og rejsekort ca. 22 pct. Fra næste år reduceres prisforskellen til 1-15 pct. I takt med at prisforskellen mindskes mellem de to billettyper kommer kunderne fremover til at opleve mere ensartede priser uanset, hvor man køber sin billet.