Ændringer til dit pensionistkort

  1. januar 2021 træder en ny pensionistreform i kraft, der vil medføre nogle ændringer for dig som pensionist.

Ændringerne betyder bl.a. at pensionistkortet (mimrekortet) bevares, men med harmoniserede priser, så alle betaler det samme i hele DOTs område. Der indføres 25 pct. rabat på rejser med rejsekort ”pensionist” og yderligere 20 pct. på rejser udenfor myldretiden. Midtsjælland får et nyt storzoneområde, og der vil være nye regler for aldersgrænser og spærretid.

På denne side får du et overblik over alle ændringerne, og hvad de betyder for dig.

Bestil pensionistkort online 

Find salgssted

Læs om ændringerne her
Hvem er omfattet af de nye ændringer?

Pensionistreformen gælder for:

  • Folkepensionister (= alderspensionister)
  • Førtidspensionister, herunder også seniorpensionister, seniorførtidspensionister og modtagere af social førtidspension i andre lande.
25 pct. rabat på rejsekort

Fra 17. januar 2021 får du 25 pct. rabat på alle enkeltrejser, når du rejser på et rejsekort med kundetypen ’pensionist’.

Rejser du udenfor myldretiden, får du yderligere 20 pct. i rabat.

Rabatten på rejsekort kan fås, fra du er fyldt 65 år. Er du fyldt 65 år og har et rejsekort personligt vil rabatten automatisk blive trukket fra dine rejser fra 17. januar.

Vi anbefaler et rejsekort personligt med kundetypen ’pensionist’ til dig, der rejser af og til og i forskellige områder. Med rejsekortet kan du nemlig rejse i hele DOTs område uden at tage hensyn til zoner og myldretid.

Du kan få dit rejsekort personligt på rejsekort.dk, hvor du ved køb skal vælge kundetypen ‘pensionist’. Du kan også få et bestillingsskema tilsendt ved at ringe til Rejsekort Kundecenter på 70 11 33 33 (hverdage kl. 8-18 og lørdage kl. 10-15).

Hvis du allerede har et rejsekort personligt, kan du selv ændre kundetypen på dit rejsekort til "pensionist" på selvbetjeningen. Du kan også få hjælp på et af DOTs betjente salgssteder.

Er du i tvivl om din kundetype, kan du se den på rejsekortets selvbetjeningsløsning. Du kan også se din kundetype på rejsekort ”tank op”-automaterne placeret på stationerne, i et salgssted nær dig, eller ved at ringe til Rejsekort Kundecenter.

Ny storzone på Midtsjælland

Fra 17. januar indføres en ny storzone, der dækker Midtsjælland.

Du kan stadig købe det sædvanlige pensionistkort til 3 almindelige zoner. Storzonerne giver dig mulighed for at komme billigt rundt i et større område.

Der vil fremover være en storzone for hovedstadsområdet (DOT Øst), Sydsjælland (DOT Syd), Vestsjælland (DOT Vest), og endeligt storzonen for Midtsjælland (DOT Midt), der overlapper de andre områder

Du kan vælge at købe pensionistkort til 1 storzone, 2 storzoner, hele DOTs område eller 3 almindelige zoner, som du plejer.

Den fjerde storzone (DOT Midt) er lavet ud fra de eksisterende zonegrænser, og omfatter områder i kommunerne Holbæk, Lejre, Roskilde, Høje Tåstrup, Sorø, Ringsted, Køge Næstved, Faxe og Stevns. Da de nuværende zonegrænser ikke følger kommunegrænserne, vil der ikke være en 1:1 sammenhæng.

Zonefordelingen i de 4 storzoner:

DOT Øst (Storzone Hovedstad) – 97 gyldighedszoner:

Zonerne: 1 – 99

DOT Vest (Storzone Vestsjælland) – 51 gyldighedszoner:

Zonerne: 101 – 199

DOT Syd (Storzone Sydsjælland) – 63 gyldighedszoner:

Zonerne: 201 – 299

DOT Midt (Storzone Midtsjælland) – 70 gyldighedszoner:

Zonerne: 8, 20 – 29, 47, 48, 54, 56, 57, 65, 66, 74 – 76, 85 – 88, 95 – 99, 110 – 117, 137, 140 – 146, 170, 171, 176, 177, 180, 181, 184, 185, 255, 260 – 270 og 272 – 278

Prisstigninger på pensionistkort

Prisen for pensionistkortet harmoniseres, så pensionister betaler det samme over hele Sjælland og øerne. Prisen vil dog max stige med 100 kr. om måneden. ​

Priser for pensionistkort. Pensionistkort købes altid for en periode på tre måneder.

Dækning Pris (for 3 måneders pensionistkort)
3 zoner 630 kr.
1 storzone 890 kr.
2 storzoner 1.335 kr.
Hele DOTs område 1.780 kr.

 

Ændringerne betyder, at du med et pensionistkort kommer til at bruge op til 100 kr. mere om måneden. Du skal derfor overveje, om du kan rejse billigere med et rejsekort personligt med kundetype ‘pensionist’.

Rejser du flere gange om ugen og inden for et fast område, anbefaler vi et pensionistkort med tre zoner eller én til flere storzoner. Du betaler en fast pris alt efter antal zoner og kan få op til 70 pct. rabat i forhold til almindelig rejsende. Rejser du også i myldretiden, kan du supplere med et rejsekort personligt til pensionister.

Rejser du kun af og til og i forskellige områder, anbefaler vi et rejsekort personligt med kundetype 'pensionist'. Med det kan du rejse i hele DOTs område uden at tage hensyn til zoner og myldretid. Du får 25 pct. rabat på alle rejser og ekstra 20 pct. rabat, når du rejser uden for myldretid.

Nye spærretider

Spærretiden harmoniseres på tværs af regionerne, så alle med pensionistkort får de samme rejseregler.

Pensionistkortet kan derfor ikke bruges på hverdage i morgenmyldretiden fra kl. 7.00-9.00 i bus, Lokaltog, tog og metro overalt på Sjælland og øerne.

I eftermiddagsmyldretiden fra kl. 15-17.00 på hverdage kan kortet ikke anvendes i DSB-tog i hovedstadsområdet (DOT Øst).

Ønsker du alligevel at rejse i myldretiden, kan du med fordel bruge dit rejsekort personligt med kundetypen ’pensionist’, hvor du får 25 pct. i rabat.

Aldersgrænse hævet til 66,5 år

Fra 17. januar 2021 skal du være fyldt 66,5 år, for at kunne købe pensionistkort.

Har du i forvejen et pensionistkort, eller har du tidligere haft et, kan du fortsat forny det, selvom du ikke er fyldt 66,5 år. Du skal blot kunne fremvise dit tidligere pensionistkort ved fornyelse. 

Er du førtidspensionist, kan du stadig få pensionistkortet uafhængigt af din alder.

Ændring for førtidspensionister

Er du førtids- eller seniorpensionist, er du også berettiget til et pensionistkort og rabat med rejsekort uafhængigt af din alder.

Du skal blot vælge kundetypen ‘pensionist’, når du køber dit nye rejsekort personligt.

Har du allerede et rejsekort personligt, og fik du ikke angivet, at du er pensionist ved købet, skal du ændre din kundetype til ’pensionist’ for at få min. 25 pct. i rabat fra 17. januar.

Det kan du gøre ved at henvende dig på et af DOTs betjente salgssteder eller ved at ringe til Rejsekort Kundecenter på 70 11 33 33.

Ved køb skal du fremvise én af følgende former for dokumentation:

  • Årligt udbetalingsbrev
  • Månedlig udbetalingsmeddelelse
  • Blanket udstedt via kommunen eller via DSB
Hvordan ser jeg min kundetype på rejsekort?

Hvis du er i tvivl om typen på dit rejsekort, kan du se den på alle optankningsautomater for rejsekort eller selvbetjeningen på rejsekort.dk.

Hvilken dokumentation skal jeg vise som førtidspensionist?

Som førtidspensionist skal du ved fornyelse/køb af pensionistkort eller rejsekort med kundetypen ”pensionist” kunne fremvise én af følgende former for dokumentation:

  • Årligt udbetalingsbrev
  • Månedlig udbetalingsmeddelelse
  • Blanket udstedt via kommunen eller via DSB